„Iliada" de Homer„Iliada" de Homer

ILIADA DE HOMER - Destin si libertate

Indiferent câte mii de ani vor trece pâna vom deveni o planeta amintire pentru univers, amprenta istoriei umanitatii, pentru orice generatie, indiferent de secol, începe cu cea mai fascinanta poveste, întiparita în mentalul colectiv pentru eternitate: povestea  spusa de Homer, povestea nascuta de imperiala Grecie Antica, povestea ce pare Începutul si Sfârsitul Omenirii. IUBIRE, PASIUNE, RAZBOI, SÂNGE, CURAJ, CRIME SI MOARTE PENTRU O CAUZA NOBILA... Traim prin fabulosul Homer,  povestea trecutului dar si, în mod iremediabil, a viitorului, povestea frumoasei Elena din Troia, iubirea ei provocând cel mai invocat razboi - Razboiul din Troia - în maruntaiele caruia suntem aruncati ca într-un carusel nebun prin Iliada, o adevarata suita de crime, pedepse, razbunari pentru o femeie  care a aprins imaginatia frumosului Paris. Pare ca traim aceasta provocare a iubirii si a urii, a razboiului si a mortii, într-un timp infinit si în spatii permanent diferite. Iata de ce Iliada lui Homer poarta "povara Nemuririi". Iata de ce ne vom recunoaste noi, omenirea, în orice timp si spatiu în aceasta tulburatoare poveste a antichitatii : Iliada lui Homer!!!

"Monument al Antichitatii grecesti, epopee epica si eroica a perioadei arhaice, capodopera a literaturii universale! Recitata începând cu secolul al VI-lea î.Hr. la Serbarile Panathenee de la Atena, opera a depasit cu multa vreme în urma granitele elenismului, fiind editata si comentata de mari savanti clasicisti ai lumii si talmacita în numeroase limbi. La fiecare noua lectura, la fiecare transpunere scenica, acest text, scris în secolul al VIII-lea î.Hr., îsi pastreaza vitalitatea si poate oferi fatete si interpretari noi. Iar fiecare cititor sau spectator va recepta mesajul propriu".
Elena Lazar - traducator, editor si ambasador al elenismului.

"Sa joci un personaj din Iliada e ca si cum ai avea în suflet un oaspete ramas mult în urma pe o treapta mult superioara, înca simtind cosmic, dar înca ne-gândind uman. Sa joci un zeu e o impertinenta iertata doar actorilor!" 
Bogdan Ilie - actor Teatrul Logos

"Ce înseamna lucrul la spectacolul Iliada de Homer pentru mine? Încercarea unei comunicari directe de câteva ori pe saptamâna cu Muzele întru nasterea pe scena a unor arhetipuri de eroi si/sau semi-zei. O discutie cu final deschis despre onoare, zei, destin, moralitate, necesitate, mânie, dragoste, razboi, încrâncenare. "
Cristian Constantinescu - actor Teatrul Logos

Durata spectacolului: 90 minute magice

Distributia:

Alina Dumitrelea/Arina Vrabie --- Elena din Troia/ Athena / Cor

Andreea Roxana Neagu/Cristina Vaduva --- Afrodita/ Andromacha / Cor

Bogdan Ilie --- Agamemnon/ Menelau/ Zeus / Cor

Cristian Constantinescu/Andrei Miron --- Ahile  / Cor

Dan Balasoiu --- Priam/ Zeus / Cor

Daniela Moldovan/Alexandra Pantiru --- Hera / Cor

Doina Sandru --- Casandra/Thetis / Cor

Dragos Stan --- Hector/ Foibos Apollon / Cor

Marius Blaj/ Marius Ionescu --- Alexandru Paris/Patroclu/ Chryses / Cor

Mioara Dima / Ancuta Vochin --- Doica / Cor

Sidonia Ganea --- Hecuba / Cor

           

Muzica --- Alexandru Stoica        

Instrumente --- Alexandru Matei           

Costume --- Daniela Diaconescu 

Regia --- Oswald Gayer

O productie Teatrul Logos.

Spectacol gazduit de Teatrul Infinit.

Va asteptam cu drag!