05-11-2023 - Faust de J.W. Goethe 5 NoiembrieFaust de J.W. Goethe 5 Noiembrie

Faust I si Faust II - Johann Wolfgang von Goethe


Faust povesteste despre curiozitatea si curajul cautatorului, despre dragoste si patima, despre sacrificiu si iubire, despre puterea omului de a înfrunta ispitele si de a ceda lor, despre viata asa cum ne e dat sa o traim si cum poate nu o vom vietui niciodata. Pariul pe care Mefisto i-l propune lui Dumnezeu îl arunca pe Faust în abisurile cunoasterii si în nesatul puterii. întinerit peste noapte, acesta se îndragosteste de o fata pe care prin efectele dorintei sale nesabuite, o condamna la moarte. Puritatea sufletului ei insa, o salveaza...

In partea a II-a a tragediei pasim într-un spatiu atemporal, în care oniricul se împleteste cu realul într-o tainica urzeala, revelînd privirii profane, taine ascunse ale existentei.

Mefisto – Bufonul inventeaza banul, cucerind astfel întreaga curte-mparateasca; Faust, îndragostit de idealul frumusetii – Elena din Troia, porneste în cautarea ei prin lumea plina de mister a Greciei Antice, unde sirene, grifoni si figuri fantomatice de sfincsi îi calauzesc pasii. Iubirea lor se înfiripa, doar pentru a se risipi într-o clipita.

Apoi un ultim popas, un ultim ragaz si iata, se apropie moartea, ce transforma minutul în secunda cea mai profunda, apropiindu-ne iminent de final - plata pactului cu diavolul.

  

 

Faust batrân

Dan Balasoiu

Faust tânar

Cristian Constantinescu

Mefisto 

Bogdan Ilie

Lucifer / Phorkyas / Grija

Alina Ioana Dumitrelea

Valentin / Imparat / Chiron

Marius Blaj

Margareta / Euphorion

Arina Vrabie

Vrajitoarea / Astrolog / Baucis

Doina Sandru

Marta / Cancelar / Sfinx  /Manto

Sidonia Ganea

Elena din Troia

Ancuta Vochin 

Paris

Emanuel Bojescu

Philemon

Radu Florescu

Povestitor / Linkeu

Dragos Stan

Coruri / Domnul / Duhul
Vrajitoarele / Spiritele rele
Troiene / Îngerii
Doamne la Curte
Fetele din satMioara Dima / Radu Florescu
Andra-Nicola Dumitru 
Cristina Vaduva
Arina Vrabie / Dragos Stan 
Emanuel Bojescu / Marian Simion
Sidonia Ganea / Doina Sandru
Marius Blaj / 
Ilie Bogdan  
Cristian Constantinescu

 


Piesa Faust este o comoara a culturii care ne aprorie de toate aceste domenii si ne sugereaza în mod subtil solutii pentru o viata înteleapta si frumoasa prin cunoasterea spirituala.

Durata spectacolului: Faust I si Faust II - 140 minute.